Comentari i valoració sobre l’article «Literatura infantil digital 0-6. Present i futur»

Literatura infantil digital 0-6. Present i futur.” De Cristina Correro i Neus Real. UAB.

En l’article de Literatura Infantil Digital 0-6. Present i Futur de Cristina Correro i Neus Real les autores ens presenten el tema de la literatura infantil digital d’una manera crítica, exposant els avantatges que presenta per als xiquets i xiquetes i els reptes de futur per a millorar la qualitat d’aquest recurs. Les autores estructuren el contingut en tres apartats.

En la primera part, ens diuen que una obra literària digital és un producte delements multimodals i multisensorials, que afavoreixen la interacció dels xiquets i xiquetes amb les obres literàries, augmentant la motivació i la creativitat, a través d’aparells electrònics. Actualment, hi ha un monopoli, per part d’Apple, de les apps o aplicacions de qualitat al que solament podem accedir mitjançant el seu sistema operatiu. Encara que, a poc a poc el sistema Android està desenvolupant-se i guanyant terreny. Seguidament, fan una exposició de l’estat actual de les publicacions digitals que existeixen, en que mostren la gran manca dobres en català i castellà que hi ha al mercat. A més, destaquen que en les obres que trobem en l’actualitat es prioritza el joc i la ludicitat sobre la qualitat literària, motiu pel qual les autores diuen que ha d’existir una institució que s’encarregue de seleccionar-les i valorar-les, igual que succeeix en les obres de paper més tradicionals. També, es parla dels aspectes positius de la literatura infantil i juvenil digital com el baix preu i la facilitat de descarregar i actualitzar la biblioteca , entre altres. Gràcies a aquestes aplicacions els nens adquireixen, a més de les capacitats que els proporcionen els llibres, vivències lectores, afavorint la comprensió així com incrementat el seu protagonisme.

En el segon apartat, es distingeixen entre les obres digitals que es limiten a reproduir la versió en paper, i les obres digitals que integren un element lúdic que complementa al llibre. Entre aquestes últimes, ens presenten una extensa llista de referències d’aplicacions i bibliografies sobre el tema. Al mateix temps, fan una anàlisi d’algunes de les obres destacades que existeixen en l’actualitat, com per exemple: The Tale of Peter Rabbit de Loud Crow, o Emma come de Jutta Bauer, i també textos en la nostra llengua com Sant Jordi i el drac de La Galera, o clàssics com Els tres porquets i Alicia al país de les meravelles.

william-iven-5895

Finalment, en el tercer apartat es proposen reptes de futur per millorar la literatura infantil digital. Les autores exposen la importància que tant professors i professores com pares i mares han d’estar formats sobre aquests materials i les seues aplicacions didàctiques, dins i fora de l’aula. Ens recorden que encara tenim un llarg recorregut en aquesta àrea, i hem de solucionar grans problemes com la manca d’obres en català i castellà, les incompatibilitats entre dispositius, el problema de les traduccions i la capacitat de memòria dels aparells, i la importància de crear un organisme que regule la qualitat literària de les aplicacions digitals per tal de garantir l’alfabetització literarodigital dels infants.

La nostra valoració

Aquest article ens ha paregut molt interessant perquè ens informa de la poca oferta que hi ha en la literatura infantil digital en la nostra llengua, si tenim en compte la gran demanda actual, en una societat en la qual les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) formen part del nostre dia a dia.

Ens pareix molt important la necessitat de crear un organisme que regule la qualitat literària digital al nostre país, ja que pensàvem que ja existia perquè ens pareix un element fonamental. A més, ens han assenyalat la importància de la formació continua en aquest camp per a saber escollir les aplicacions i obres de qualitat, que garantisquen un bon desenvolupament de la competència literària i digital en el nostre alumnat.


 

|Escrit per: Paula Parres, Belén Abellán i Irene Sánchez|paulaparresavatar3

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: