Ressenya «L’amiga més amiga de la Formiga Piga» | narrativa

TEIXIDOR, Emili (1997). L’amiga més amiga de la Formiga Piga. El Vaixell de Vapor. 86 p.

Edat recomanada

A partir de 7 anys.

Autor i il·lustradora

Emili Teixidor va nàixer a Roda de Ter, a la província de Barcelona l’any 1933, i va morir al 2012. Aquest autor té una àmplia i premiada obra literària en català i els seus llibres han estat traduïts a molts idiomes. Va estudiar Dret, Filosofia i Lletres i després es va dedicar a la pedagogia. Entre les seues obres infantils i juvenils es troben per exemple: Cada tigre té una jungla (1986), Les rates malaltes (1991), i alguns més recents com La botiga de la Formiga Piga (2006), i Els convidats que és el seu últim llibre de narrativa al 2010. Aquesta ressenya és sobre el seu llibre L’amiga més amiga de la Formiga Piga, del 97, que va ser premiat amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 1997.

Les il·lustracions d’aquesta obra són de Gabriela Rubio , il·lustradora i escriptora també de Barcelona que va il·lustrar tots els llibres de la Formiga Piga d’Emili Teixidor. Gabriela ha guanyat diversos premis com a cartellista, i des de l’any 2001 també il·lustra una secció del diari La Vanguardia. En l’actualitat continua activa.

Argument

L’amiga més amiga de la Formiga Piga és una història que comença dient que dues amigues, la Formiga Piga i la Girafa Rafa, mai s’han vist, perquè una és molt petita i l’altra molt gran i alta. Aquesta Formiga, protagonista de la narració, decideix donar el pas i deixar la filera de les altres formigues per anar a conèixer com és el món des de d’alt. Es narra com va fer amics en el seu viatge, que són animals de tota mena, fins que aconsegueix el seu objectiu de conèixer el secret del món damunt del cap de la Girafa Rafa.

Anàlisi

Com a temàtiques del llibre destaca, per una banda, l’amistat i la importància de seguir els somnis o objectius que es tenen a la vida i, per altra banda, com el viatjar i conèixer altres realitats ens fa més savis.

Per exemple, al llibre, la Formiga Piga és conscient què sense els seus amics, com la Llagosta Agosta, la Gallina Lina i altres, no haguera pogut veure l’horitzó. També es conta com la protagonista decideix fer el pas d’anar-se’n en busca del seu somni que és veure el món des de dalt, per a veure què hi ha. I com eixa curiositat la farà créixer al final de la seua aventura.

Quant als elements extratextuals es presenta un format resistent i de qualitat. Té una cobertura a color on apareixen els personatges del llibre, que miren directament al lector i convida a començar a llegir. Apareix també la informació bàsica de l’obra, a més del nom del premi que ha rebut. I a la contracoberta apareix un altre dibuix amb intenció narrativa.

La lletra és de grandària adequada a l’edat, i el llibre està estructurat en 17 capítols, amb un total de 86 pàgines. Les il·lustracions estan ben connectades amb allò que diu el text, i són sempre animals i les diferents situacions que es troben en la narració. No apareixen il·lustracions en totes les pàgines i no es dificulta la lectura.

Els dibuixos son coherents entre sí, tant en color com en forma, i els colors que utilitza la il·lustradora són pastels o suaus. A més, es pot observar el traç de bolígraf negre, com a característica que unifica les il·lustracions.

Pel que fa a l’edat recomanada sembla molt apropiada si tenim en compte que l’edat és a partir de 7 anys, i és quan comença l’etapa on es passa del egocentrisme al sociocentrisme, on la colla rep molta importància. Es comença també un descobriment del món que es pot veure molt ben plasmat al llibre, també amb les al·lusions constants als animals i la natura.

Quant als aspectes textuals, cal destacar que es creen jocs enginyosos i significatius, basats en la rima i la musicalitat dels mots. Per exemple tots els protagonistes tenen noms peculiars com la Gallina Lina, la Mosca Osca, el Rossinyol Ros i Nyic i Ros o l’Ós Peresós. També s’inclouen embarbussaments al capítol 8 i claus humorístiques com per exemple quan el Rossinyol tracta de fer-se entendre amb la Girafa, que només escolta el final de les frases llargues.

Tot i això s’usa un llenguatge comprensible on s’entrellacen la prosa i el vers. També s’ha de destacar que s’usa una variant oriental, que es pot observar als possessius teva, meva i seva, on s’utilitza la “v” en comptes de la “u”.

No es troben molts mots difícils, i si apareixen es poden entendre amb el context. També és interessant quan el mateix narrador fa al·lusió, un parell de voltes, a la importància de la pronúncia de les “o”, obertes o tancades.

Pel que fa al narrador, només hi ha una veu narrativa i s’utilitza la tercera persona (narrador omniscient). Hi ha molt de diàleg i el final del llibre dóna sentit a la història i és convincent, tot i que pot ser un poc previsible.

Quant als personatges, apareixen definits tant física com psíquicament i són tots animals personificats que generen empatia. A més, a través d’ells es pot aprendre sobre relacions interpersonals, sentiments i conductes.

El temps és un dia, i es segueix una seqüència ordenada. I l’espai és un bosc, un escenari bastant tranquil.

Cita:

Aleshores la Formiga Piga va pensar que era molt afortunada per tenir tan bons amics, que l’havien ajudat a pujar tan amunt per poder contemplar l’horitzó. Tenir bons amics, va pensar, és com tenir una escala que t’ajuda a pujar als llocs on tu sola no arribaries.


|Ressenya compartida per Irene Sánchez Peñalver|Irene

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: