Les coses que vam aprendre al seminari sobre promoció de lectura i llibres!

El darrer 1 de desembre vam tindre l’oportunitat d’assistir al Seminari sobre promoció de la lectura i vendre llibres a través dels mitjans socials, que es va celebrar a la Facultat de Filosofia, Traducció i Comunicació de València. Com podeu imaginar, allí es van reunir grans investigadors i investigadores, docents, alumnat, bibliotecaris i representants de moltes editorials.

En aquestes jornades, que es van desenvolupar de 9.00 a 14.00 hores, es van tractar temes molt rellevants per a la promoció de la lectura i dels llibres de LIJ, així com les noves tendències en recursos digitals molt valuosos, tant per a les editorials com per als docents, per a la promoció de la lectura.

Èxit de les biblioteques en medis socials

De la mà de Nieves González, de la Universitat de Sevilla, vam conéixer un ranking de les xarxes socials més usades en Espanya. En primer lloc es troba Facebook, i seguidament Twitter, que està perdent usuaris als últims anys, segons les estadístiques.

També ens va introduir el concepte de “#”, hashtag, i els indicadors que permeten conéixer l’efectivitat de les xarxes socials. Un imprescindible segons Nieves: el pla de marketing de les editorials.

Què és un Booktrailer?

Molt interessant va ser la ponència de Rosa Tabernero, que ens va parlar del Booktrailer com a promoció i estratègia de lectura molt atractiva i creativa. Ens va fer reflexionar sobre un bon Booktrailer i aquell que no hi és, i entre els imprescindibles va enumerar:

  • Informació del llibre
  • Invitar a la lectura sense oferir massa detalls
  • Els components intertextuals
  • L’element meta ficcional
  • La correlació amb el llibre com objecte à imatges del llibre
  • I un discurs molt breu, no més de 2 minuts.

Vos deixem alguns exemples:

Els blogs que parlen de lectura

Es va presentar la investigació d’Anna Esteve i Virginia Calvo sobre blogs que parlen de lectura, i es van presentar 5 blogs que tenien premis, trajectòria professional llarga i que eren blogs docents, entre els quals volem destacar Blogge@ndo i Re(paso) de lengua.

També es van destacar els posts destinats a l’alumnat, i els posts en què parlen ells mateixos d’experiències didàctiques i opinions, i les pràctiques col·laboratives, com a elements interessants per a l’ús dels blogs docents.

L’ús de Twitter per a promocionar la lectura

M. Àngels Francés, arribats a aquest punt, ens va introduir al món de Twitter, com a xarxa social que ha canviat algunes coses als últims mesos, que permeten una connexió addicional amb el lector model (o imaginari), amb feedback en temps real. A més, vam parlar de la cross-media, la migració de la televisió-Twitter i, fins i tot, com aquesta xarxa ha condicionat sagues com GOT.

Entre les oportunitats de Twitter, destaca el fet de donar a conéixer contingut cultural mitjançant hashtags, tot i que, segons les estadístiques, els usuaris d’entre 24 i 30 anys tuitegen molt poc sobre llibres.

Les biblioteques i els clubs de lectura

Amb Josep Maria Baldaquí vam conéixer quina quantitat de Clubs de Lectura hi ha a les biblioteques, i quines característiques tenen. També quines persones treballen o col·laboren en aquestes iniciatives i com s’organitzen.

El web editorial

Per tancar el seminari, Gemma Lluch i Dari Escandell ens van presentar els paràmetres o indicadors de qualitat dels webs editorials, que han analitzat a la seua investigació, com a eina de promoció de la lectura, i les relacions que tenen aquests webs amb altres xarxes com canals al YouTube.

En definitiva, va ser un matí molt productiu on vam conéixer les noves tendències de la promoció lectora, així com les millores que es podrien fer als medis que ja tracten el tema, amb l’objectiu d’arribar als lectors i lectores del segle XXI.

Per això, vos convide a participar, sempre que pugueu, en seminaris professionals que ens fan eixir amb una visió més ampla i enriquida del panorama educatiu i investigador actual!

Podeu conéixer més sobre aquest seminari a Twitter: #seminarilecturaillibres


|Escrit per Irene Sánchez|Irene

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: