Ressenya «Atrapat» | àlbum il·lustrat

Oliver Jeffers (2011) ATRAPAT. Andana Editorial, Algemesí: València, 32 p.

Autor i il·lustrador

Oliver Jeffers (1977) és l’autor i l’il·lustrador d’aquest àlbum. Va nàixer en Austràlia i ara treballa en Brooklyn com a escriptor, il·lustrador i artista. Jeffers és molt conegut pels seus llibres il·lustrats per a xiquets i xiquetes. De fet, ha rebut premis i reconeixements: per exemple amb Lost and Found (Perdut i trobat) (2005) va guanyar el  Nestlé Smarties Book Prize Medalla d’Or en 2006. I els seus llibres Stuck (Atrapat) i This Moose Belongs to Me (2012), van pertànyer a la llista de Best seller de The New York Times. Altres títols de la seua col·lecció són:

  • L’increïble nen menjallibres (2006)
  • Amunt i avall (2010)
  • El corazón y la botella (2010)

Les il·lustracions de Jeffers es caracteritzen per l’ús de la tècnica mixta i es reconeixen per la subtil narració i l’ús de l’espai de la composició.

Argument

Un bon dia l’estel d’en Floyd es queda atrapat a les branques d’un arbre. Per recuperar-lo decideix llançar primer una sabata, que també es queda atrapada… I després moltes més coses que també es quedaran dalt de l’arbre: una escala, una casa, la pica de la cuina, una balena… Aconseguirà Floyd recuperar el seu estel?

Anàlisi

Aquest àlbum il·lustrat és molt divertit i amb bon sentit de l’humor. Forma part de la col·lecció Álbumes Locomotora de l’editorial Andana, en la seua versió en català ha sigut traduït per Nàdia Revenga i revisat per Begonya Soler. És un llibre de gran dimensió: les seues mides són 31,2 x 22,6 cm.

La cal·ligrafia és de grandària mitjana, encara que s’utilitzen diferents mides de lletra, depenent de l’èmfasi en la lectura. Sempre es presenta en minúscula, no lligada i amb forma arredonida:

El lèxic és fàcil de comprendre, i la narració, en 3a persona, es completa amb les il·lustracions que faciliten la comprensió i el ritme d’aquesta aventura.

D’altra banda, les il·lustracions són grans, ocupen o una pàgina o les dues pàgines del llibre obert. Algunes tenen un fons o paisatge, i altres pàgines només dibuixos en detall, més petits i concrets, en les que predomina un color o dos:

 

A les il·lustracions, Jeffers utilitza uns colors suaus, amables i amb molts matisos.

A la coberta apareix el protagonista, Floyd, mirant les branques de l’arbre on es pot llegir el títol de l’àlbum enganxat. I a la part inferior apareix el nom de l’autor i il·lustrador. Quant a la contracoberta, apareix una petita il·lustració d’un orangutan en posició de caiguda, que ix en un moment de la narració.

Recomanem aquest àlbum per la seua facilitat de lectura i la temàtica divertida que fa passar una bona estona llegint i mirant les il·lustracions!

Per veure més:

|Ressenya compartida per Irene Sánchez|avatar3

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: