Ressenya «Moguda a la biblioteca» | narrativa

GREGORI, Josep (1992).  Moguda a la biblioteca. Alzira: Bromera, 80p.

Autor

L’autor d’aquesta obra és el mestre i escriptor Josep Gregori Sanjuan (Alzira, 1959). Gregori ha rebut el Premi Ciutat de València amb les seues novel·les Romànica ficció (1985) i La claredat incerta de l’alba (1989). Entre la seua obra destinada al públic infantil i juvenil podem trobar: Un segrest per tot el morro (Premi Enric Valor, 1989), Tereseta la bruixeta (Premi Folch i Torres, 1991),  Invasió (1997) i De cine, Tereseta! (2001).

Il·lustrador

L’il·lustrador d’aquesta novel·la és el llicenciat en Belles Arts Francesc Santana. A la seua obra destaca el detallisme realista. Entre altres obres, també ha il·lustrat: No sigues bajoca! (2009) i Estàs com una moto! (2010).

Edat recomanada

L’edat recomanada per a llegir aquesta narració és de 10 – 11 anys, ja que es tracta d’un llibre d’aventures on els xiquets es poden identificar amb el seu protagonista. A més, el seu argument és dinàmic i presenta un final tancat.

Argument

Moguda a la biblioteca ens conta la història d’un xiquet, Joan, a qui no li agrada llegir, però que un dia que acompanya al seu amic a la biblioteca, comença a llegir un llibre i s’enganxa a la seua lectura. Quan més encantat estava amb ell,  la bibliotecària Agnés, li diu que és hora de tancar i que s’ha d’anar sense acabar el llibre. El tira de la biblioteca i Joan vol venjar-se. Quan torna l’endemà per realitzar la seua venjança, se n’adona que, quan no hi ha ningú, Agnés fa coses rares amb unes ulleres que semblen màgiques. Joan s’amaga a la  biblioteca, es fica les ulleres i comença a viure aventures formidables.

Anàlisi

Moguda a la bibliotecaEl tema central d’aquest llibre d’aventures és com el protagonista, a qui no li agrada llegir, esdevé lector. Es tracta d’una obra contada com a clau realista però on hi ha un element fantàstic, per tant pertany al corrent del realisme fantàstic.

Aquesta novel·la forma part de la col·lecció El Micalet Galàctic d’Edicions Bromera. Presenta un format de butxaca, amb tapes blanes, i s’assimila al format destinat als adults. La portada i contraportada donen informació bàsica de l’obra com ara el títol, l’autor, l’il·lustrador, l’editorial i un petit resum de l’argument.

La tipografia que utilitza és lletra d’impremta de mida mitjana i que s’ajusta a l’edat del lector. Pel que fa a les il·lustracions, aquestes són en blanc i negre, són fidels al text i secundàries a l’obra. Es tracta d’il·lustracions narratives que ens conten una acció que està vivint el personatge.

Respecte als aspectes textuals, el títol ja per si enganxa als lectors gràcies a la utilització de la paraula “moguda”, que es tracta d’un mot molt atractiu per als xiquets i xiquetes.  El llenguatge que utilitza és comprensible i inclou refranys, frases fetes i expressions típiques valencianes que indiquen que el destinatari és un públic d’uns 10 o 11 anys, que ja poden entendre’ls. El vocabulari que utilitza és senzill i atractiu per al jove lector, encara que també apareixen algunes paraules més complexes però que són fàcilment comprensibles amb el context.

Es tracta d’una novel·la de 80 pàgines dividides en vuit capítols, cadascun d’ells numerat i amb el seu títol, que avança el que es contarà a continuació. L’estructura narrativa del text és lineal i coherent, i lliga els capítols perfectament. El primer capítol ofereix el to del relat, genera expectativa i motiva a continuar llegint. Es tracta d’una obra amb un final tancat i convincent, que fa reflexionar al lector sobre les múltiples aventures que pots viure si llitges.

Pel que fa als personatges, són de ficció encara que tenen una bases real. El protagonista principal, Joan, és un personatge rodó, que es veu afectat per l’aventura que viu i acaba per esdevenir lector al final de la novel·la. Després apareixen altres personatges més secundaris com l’Agnés i els personatges dels llibres que visita, que són plans.

Per últim, es tracta d’un bon llibre per a treballar la intertextualitat de l’alumnat perquè cita obres clàssiques, com ara L’illa del tresor, Robinson Crusoe o L’illa misteriosa, on el protagonista viu aventures a elles com si fóra un personatge més d’aquestes novel·les.

|Ressenya compartida per Paula Parres|paulaparres

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: